Fcemmennieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld.

Geschiedenis van de Keuken Kampioen Divisie

Er is niets zo belangrijk als de stand in de Keuken Kampioen Divisie, want deze brengt bepaalde voordelen met zich mee. Je hoeft als ploeg niet het hele seizoen te presteren om kans te maken op promotie. Na negen speelronden kun je periodekampioen worden, om een plek te bemachtigen in de play-offs. Er zijn 4 periodekampioenen in een heel seizoen doe mogen strijden om een plek in de Eredivisie.

Het eind van de Keuken Kampioen Divisie is spannender dan andere competities, zelfs op de laatste speeldag kun je als ploeg nog kans maken om te promoveren. De beloften teams kunnen niet promoveren, eindigt Jong PSV op de 6e plaats, dan schuift het ticket voor promotie op naar de volgende plaats. Net als in een casino online moet je af en toe een beetje geluk hebben om in de prijzen te vallen.

Officiële naam

De officiële naam van de Keuken Kampioen Divisie is Eerste Divisie. De Eredivisie staat daarbovenop en is het hoogste niveau in Nederland. De Keuken Kampioen Divisie dankt zijn naam aan een sponsor afspraak. De wedstrijden worden het meest op vrijdag gespeeld, omdat in de Eredivisie de wedstrijden op zaterdag en zondag worden gespeeld.

De nummers 1 en 2 mogen aan het eind van het seizoen feestvieren, want deze ploegen promoveren naar de Eredivisie. Eindigt een belofte-elftal bovenaan dan promoveren de ploegen twee en drie naar het hoogste niveau. De nummers 17 en 18 uit de Eredivisie degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie.

Periodetitels

Je hoeft niet per se 1e of 2e te eindigen in de Keuken Kampioen Divisie om te kunnen promoveren, ook lager geklasseerde ploegen maken hier kans op. Als ploeg heb je meerdere manieren om de nacompetitie te bereiken, of je wint een periodetitel, of je plaatst je via de reguliere ranglijst. Op basis van de tussenstand worden er vier periodetitels uitgereikt. 

Er zijn tijdens een seizoen vier periodetitels te winnen, de competitie is opgedeeld in vier periodes van negen wedstrijden. Sta je na negen wedstrijden bovenaan in de poule dan ben je periodekampioen. De plek voor de play-offs is dan veilig gesteld. Alleen de eerste 2 speelronden tellen niet mee voor een periodetitel.

Belangrijke posities op de ranglijst

Er zijn meerdere belangrijke posities op de ranglijst in de Keuken Kampioen Divisie te weten: 

  • Nummer 1 en 2 geven recht op promotie naar de Eredivisie
  • Periodekampioenen mogen meedoen aan de play-offs
  • Nummers 3 t/m 6 voor een ticket in de play-offs

Het schema van de nacompetitie is nooit vooraf bekend. Na de competitie worden er drie rondes gespeeld: ronde 1 (+return), halve finale (+return) en de finale (+return). Bij de nieuwe opzet is er nog maar één ploeg uit de Eredivisie deelnemer aan de nacompetitie. 

Hoe komt de Eerste Divisie aan zijn naam?

De KNVB besloot om in 1990 sponsoren te zoeken voor de Eerste Divisie. In hetzelfde jaar ging de Eerste Divisie Toto-divisie heten. Vanaf 2001 tot 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In 2018 ging de Eerste Divisie verder als Jupiler League, in 2018 werd de competitie omgedoopt tot Keuken Kampioen Divisie. In 1956 is net als de Eredivisie deze competitie opgericht. 

Na de oprichting van het betaalde voetbal in 1954 kreeg het met de Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie een andere vorm. De competitie begon met twee divisies van elk 16 voetbalclubs. In 1960 deden er 18 ploegen mee per divisie, in 1962 was er nog maar één divisie met 16 elftallen. 

Faillissement van voetbalclubs

Vanaf 2003 speelden er 19 voetbalclubs mee in de competitie, AGOVV Apeldoorn mocht instromen na het verkrijgen van een proflicentie. In 2005 kwam daar FC Omniworld uit Almere ook bij. RBC Roosendaal en FC Haarlem werden failliet verklaard, op dat moment telde de Eerste Divisie nog 18 clubs. In 2013 moesten SC Veendam en AGOVV ook faillissement aanvragen waardoor er nog maar 13 ploegen overbleven.

Gelukkig werd er in 2013 een oplossing gevonden om meer clubs mee te laten spelen in de Eerste Divisie. Achilles’ 29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal. Nadat de belofteteams van FC Twente, Ajax en PSV werden toegelaten telde de competitie weer 20 clubs. Jong FC Utrecht nam in 2015 de plek over van Jong FC Twente, ook Jong AZ nam sinds 2017 deel aan de competitie op het tweede niveau.

Beloften elftallen in de competitie

In de Eerste Divisie doen al een aantal jaar beloften teams mee. Als eerste werden Jong PSV en Jong Ajax toegelaten tot de competitie. Niet veel later volgden Jong AZ en Jong FC Utrecht. Er is wel afgesproken dat belofteteams niet mogen promoveren naar de hoogste afdeling van de Eredivisie. Wint een jong elftal een periodetitel dan is dit voor de sier, er mag niet deelgenomen worden aan de play-offs. 

Jong Ajax werd bijvoorbeeld in 2018 kampioen van de Jupiler League. Omdat jong ploegen niet mogen promoveren, promoveerde Fortuna Sittard de nummer twee van de ranglijst. FC Volendam heeft het vaakst het kampioenschap gewonnen op het tweede niveau, namelijk 6 keer. 

Fcemmennieuws.nl

Bezoek Fcemmennieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over FC Emmen van Emmen. Blijf op de hoogte van de laatste FC Emmen transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens FC Emmen wedstrijden.

Fcemmennieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Fcemmennieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Fcemmennieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Fcemmennieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.